SEO trendek 2023 – Mi várható 2023-ban?

SEO trendek 2023 – Mi várható 2023-ban?

A SEO jelentősen megváltozott. A SEO trendek 2023 már régen nem arról szól, hogy valaki a Google-be bepötyög egy-két kulcsszót és bebiggyeszti azokat valahová a weboldalán.

A Google algoritmusa sokkal kifinomultabb, mint korábban volt, és ennek megfelelően változik a vállalkozások SEO taktikája és stratégiája is.

Seobox SEO trendek 2023
SEObox SEO trendek 2023
Miről olvashatsz a cikkben?

  TikTok SEO

  A közösségi média csatornák közül ezt az egy csatornát emelem ki, mivel ez a cikk nem a Social SEOról szól. A Social SEO -ról szóló cikkem itt olvashatod el. 

  A TikTok-felhasználók több mint 60%-a Z generáció soraiból kerül ki, akik itt fedeznek fel új lehetőségeket. A TikTok SEO esetében ezekre érdemes figyelned:

  – hashtagek megfelelő használata

  – kulcsszavak használata

  – releváns tartalmú videók

  – vizuális megjelenés (leginkább GIF-k mennek mostanság)

  AI – mesterséges intelligencia 

  2023 a SEO esetében az AI (Artificial Intelligence) éve lesz. A mesterséges intelligencia felgyorsítja az emberi tartalomgyártás folyamatát és kreatív ötleteket adhat a tartalomgyártásra.

  SEOBOX- SEo trendek 2023 mesterséges intelligencia
  SEOBOX SEO trendek 2023 mesterséges intelligencia

  A mesterséges intelligencia térnyerése töretlen és sok szempontból segítheti a SEO tevékenységed. Ugyanakkor nem valószínű, hogy 2023-ban kiváltaná a SEO szövegírás területét.

  A tartalom létrehozása és optimalizálása egyszerűbb az AI-alapú megoldásokkal, mert segítenek, hogy jobban megértsd az organikus versenyt és a kulcsszavak mögött húzódó keresési szándékokat. Időt takarít meg neked az adatgyűjtéssel a szövegek előkészítése terén.  

  Összességében az AI-megoldások segítenek, hogy kevesebb idő és energia ráfordítással olyan tartalmat hozhass létre, amelyet a keresőmotorok és a felhasználók egyaránt kedvelnek. 

  Az AI pozitív, építő jellegű felhasználását a keresőoptimalizálás terén elsősorban ne a többszáz oldalak előállításánál tervezd. Jelentősége jelenleg az úgy nevezett funkcionális tartalmaknál jelentős. Ilyen tartalmak például a definíciók, a leírások.

  A mesterséges intelligencia által generált tartalom relevánsabb lesz

  A keresőoptimalizáláshoz rendelkezésedre álló adatok mennyisége továbbra is exponenciális ütemben növekszik. A keresőoptimalizálás az a terület, mely jelentős mértékben szenved a rendelkezésre álló adatmennyiségtől. Ebben az egyre erősebben növekvő adattengerben, továbbra is kihívást jelent annak megértése, miért változik egyes oldalak helyezése, milyen háttér okok húzódnak meg a változás mögött. 

  Ezeket egyre inkább a különféle adatelemzések segítségével értheted majd meg. 2023-ban azok a SEO szakemberek jutnak jelentős előnyhöz, akik több millió weboldal helyezését vizsgálva nyernek adatokat és azokat elemezni is tudják. Ezeket az elemzéseket végzik el helyetted  a különböző programok, applikációk és az AI. 

  Ugyanakkor, szükség lesz továbbra is arra, hogy saját magad írj szöveges tartalmakat. A Google is inkább az emberi, és nem a mesterséges intelligencia tartalmakat támogatja.

  A mesterséges intelligencia specializálódásra készteti a SEO szakembereket 

  Az iparág egyre összetettebbé válik, így egyre erősebb szerepet kap egy-egy réspiac. Mindegy, hogy auditok készítésére, lokális SEO-ra vagy webshopok optimalizálására specializálod magad a keresőoptimalizálásban. Ahhoz, hogy követhesd a trendeket, profivá kell válnod a választott réspiacon.

  Ennek járulékos része a folyamatos képzés.  A keresőoptimalizálás az egyik legdinamikusabban és leggyorsabban változó terület, ami folyamatos és rugalmas alkalmazkodást vár el tőled is. Ezt leginkább folyamatos önképzéssel érheted el.

  A tartalomkészítés új technikákat igényel. Mit jelent ez?

  Az AI nem csak a szöveges tartalmaid érinti, hanem a képeidet és a videóidat is. De emellett másra is figyelni kell. Az aktuális web helyezés javítása érdekében tartalommal kell feltöltened a weboldalad, egyfajta mini, speciális tartalomgyűjtő hellyé válva a saját témádban. 

  Hosszú formátumú tartalmakra és sok bejegyzésre lesz szükséged. Sőt ezeket a tartalmakat rendszerbe is kell rendezned az oldaladon és a megfelelő pontokon összekapcsolnod.

  A nagy kihívást a tartalom előállításában leginkább az jelenheti majd számodra, hogy hogyan lehet elkerülni a sok tartalommal együtt járó felesleges, spam jellegű tartalmak megjelenését az oldalon. Ezen a ponton ismét nagy hangsúlyt kap a stratégiai tervezés.

  Google frissítések gyakorisága

  Seobox SEO trendek 2023 Google frissítések
  Seobox SEO trendek 2023 Google frissítések

  2023-ban rendszeresebb és gyakoribb Google algoritmus frissítésekre számíthatsz. Emellett előtérbe kerülnek az indexelési problémák is. A Google egyrészt rég nem frissítette feltérképezési területét, másrészt valamennyi internetes tartalom feltérképezésére nincs is lehetősége. 

  Ebből adódóan előfordulhat, hogy a minőségi tartalmak ellenére sem jelenik meg egy-egy aloldalad a Google találatok között és ennek nem feltétlen a keresőoptimalizálás lesz az oka.

  Felhasználói élmény és felhasználói szándék

  A keresőoptimalizálás adatigényes terület. Az AI megjelenése is ehhez kapcsolódik. De nem szabad elfelejteni, hogy minden adatelemzés célja annak megértése, hogyan lehetne még jobban összekapcsolni a tartalmakat a felhasználói elvárásokkal. Mit lehet tenni ennek elérése érdekében?

  Ne a trendekre figyelj (csak)

  Érdemes megmaradnod a megfelelő és helyes SEO alapoknál és azokat jól csinálnod. Ez unalmasnak tűnhet számodra, viszont ez vezet majd eredményre.

  Szerencsés, ha nincs sok keresőoptimalizálási folyamatod. A túl sok SEO folyamat újabb és újabb problémákat vet fel, melyek javítása időt visz el.

  A SERP (találati megjelenés) sokat segít a felhasználóid elvárásainak megértésében. Érdemes ezekre figyelned. Ezekből értheted meg, milyen tartalmakat kell rangsorolnod, mit vár el felhasználód. Ehhez kapcsolódik az “attól függ” tesztelési módszer használata is. Ezen belül tulajdonképpen feltételes elágazásokat vizsgálsz az egyes folyamatoknál.

  A trendek részleges figyelmen kívül hagyása mellett ezekkel viszont foglalkoznod kell:

  – Technikai beállításokat átnézése. Ez az alapja, annak, hogy a Google fel tudja térképezni a weboldalad. Biztonságos, mobilbarát weboldal szükséges, erős belső linkekkel.

  – Felhasználóidnak szóló tartalmak

  – Linképítés (külső, belső is)

  Figyelj azokra a tényezőkre is, melyek nem rangsorolási tényezők

  A digitális és a SEO akadálymentesítéssel szembeni elvárás  erősödése már 2022-ben is érzékelhető volt. A digitális akadálymentesítés esetében ez 69 % növekedést, míg a SEO akadálymentesítés esetében 124 % növekedést jelentett a korábbi évekhez képest. (Mediasesh) Persze itt nem a konkrét % értékéről van szó, hanem inkább a trendről, mely egyértelműen növekvő.

  A tartalomkészítés közben az alternatív leírások, a horgonyszövegek, a címleírások sokat segíthetnek ebben. A megfelelően elkészített rövidebb tartalmak előnyre tehetnek szert a nagyobb tartalmú oldalakkal szemben. Ez látszólag ellentmondhat a sok és megfelelő tartalomkészítésnek, de mégsem. Hiszen egy-egy réspiacon mozogva, kevés tartalommal is lefedhető az a terület.

  Szintén a tartalom részhez kapcsolódik a weboldalakon megjelenő hirdetések mennyisége. A túl sok hirdetést tartalmazó oldalak hátrányba kerülnek a kevesebb hirdetést tartalmazó oldalakkal szemben a felhasználói élmény sérülése miatt.

  Néhány lerágott csont, amit még mindig sokan figyelmen kívül hagynak- te ne tedd!

  Seobox SEO trendek 2023 Néhány lerágott csont
  Seobox SEO trendek 2023 Néhány lerágott csont

  Felhasználó ismerete

  2023-ban a felhasználói szándékok megértése és a felhasználói élmény előtérbe helyezése kritikus fontosságú a keresőoptimalizálás szempontjából. A felhasználói szándékot és tapasztalatot kötelező bele építened az online stratégiádba.

  A tartalom továbbra is király

  Releváns tartalomra lesz szükséged továbbra is. Ezzel alapozod meg az adatelemzésedet. Az adatelemzés pedig segíti a tartalom fejlesztésedet.

  Megfelelő SEO- val felvértezett, frissített és jó minőségű szöveges tartalmakat kell készítened. De emellett a  vizuális tartalom is elengedhetetlen. A képek, videók, infografikák és egyéb médiák használata nagyobb forgalmat generál a weboldaladra, növelve az elkötelezettséget.

  Mindegy, mi a tartalom formája csak legyen olyan, ami megragadja a te követőidet, figyelmet ér el náluk.

  A jó minőségű tartalom, amely figyelembe veszi a felhasználói szándékot és a tapasztalatot, alapvető a jó/pozitív élményt nyújt. Értéket ad a követőid számára, amit a Google is kedvelni fog.

  Bár mindegy a tartalom formája, ahogy írtam is, de a videó kiemelkedő szerepet kezd betölteni. Alkalmazásával több vásárlást, a Google-ben pedig magasabb keresési találatot érhetsz el. A videók elsődleges helye továbbra is a Youtube marad, külön SEO tevékenységgel. Emellett azonban a weboldaladon is eredményesen használhatod erősítve a keresőoptimalizálást.

  Az elemzések

  Elengedhetetlen az adatok elemzése. Google Analytics, Search Console, adatelemző softwerek, applikációk, lassan mindre szükséged lesz. Mind abban segít, hogy a tartalmi vagy szolgáltatási hiányosságokat javítani tudd az oldaladon.  A keresőoptimalizálási feladatok eszközökkel vagy szoftverekkel történő automatizálása jelentősen leegyszerűsítheti  számodra az adatgyűjtést.

  Reszponzív, mobilbarát webhely

  A hangalapú keresés optimalizálásával együtt a mobilkeresésre való optimalizálásnak is van értelme. A telefonos keresések száma várhatóan növekedni fog 2023-ig és azt követően. Azt, hogy az oldalad mobilbarát-e a legegyszerűbben a Google mobilbarát weboldal tesztjével nézheted meg.

  Strukturált adatok

  Több száz strukturált adattípus létezik, de nem kell mindet használnod. Elegendő néhány olyat, ami a te területedre jellemző. Receptek esetén például ilyen lehet az elkészítés idejének vagy kalóriatartalmának feltüntetése. Webshop esetén pedig a termék ára, elérhetősége vagy értékelése. Ezzel kapcsolatban érdemes a Google Strukturált Adatjelölő súgóját is megnézned.

  Seobox SEO trendek 2023 Strukturált adatok
  Seobox SEO trendek 2023 Strukturált adatok

  A strukturált adatok azonban önmagukban nem garantálják a keresőben való megjelenés sikerét. Emellett szükséged lesz az eredeti tartalmak előállítására is.

  Intelligensebb SERP

  A SERP (keresőben megjelenő találati kép) megváltozott és intelligensebb lett. A túlzott kulcsszóhasználat nem működik, sőt akár találati hátrasorolást is eredményezhet a találtak között.

  A Google algoritmusának leginkább a szakértelem, a tekintély és a bizalom (EAT) építése tetszik.

  Az EAT (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) a Google minőségellenőrzési keretrendszere, mely a legjobb tartalmakat igyekszik megtalálni és kiszűrni a fogyasztók számára.

   Jó EAT -t érhetsz el minőségi tanácsokkal, minőségi termékekkel, szolgáltatásokkal, hiszen a  Google a szakértő tartalmakat keresi a te oldaladon is. Ennek része a szakértői tartalom és az elismert szakemberek oldaladra történő hivatkozása. Szintén az  EAT -t erősíti az átláthatóság a weboldaladon, illetve a megfelelő elérhetőségi adatok feltüntetése.

  A tartalomterv átalakulása – interaktivitás

  Az interaktivitás és az “élménykeltés” a 2023-as tartalommarketing terv része, a felhasználók egyre inkább aktív résztvevők. A hagyományos cikkek esetében az interaktivitást a történetmesélés jelentheti.

  E-könyvek. Kalkulátorok, Infografikák, kvízek, virtuális valóság vagy mesterséges intelligencia elemek mind segíthet neked az interaktív tartalom kialakításában.

  A tartalom optimalizálása hangalapú kereséshez

  Seobox SEO trendek 2023 Hangalapú keresések
  Seobox SEO trendek 2023 Hangalapú keresések

  A hangalapú keresésre és a mobileszközökre optimalizálás elsősorban a jobb felhasználói élmény elérését segíti. Az Amazon Alexa és a Google Assistant elterjedése növelte a hangalapú keresések számát az elmúlt néhány évben. 

  A jelenlegi statisztikák szerint a hangalapú keresések száma  tovább fog emelkedni. A kérdés formájában történő kulcsszó keresés, leginkább a long tail kulcsszavak esetén segít sokat a potenciális ügyfeleidnél  felmerülő kérdések megfejtésében.

  Összességében azt kell mondanom, hogy akkor jársz a legjobban, ha a fenntartható SEO-növekedési stratégiákra figyelsz 2023-ban. Tervezés mellett ajánlott elkezdeni az ismerkedést a mesterséges intelligenciával. Az is fontos, hogy a SEO alapok rendben legyenek az oldaladon. A Keresőoptimalizálási alapok cikkben találsz ehhez kapcsolódó gondolatokat.

  Social SEO: Amit tudnod kell róla a vállalkozásod növekedéséhez

  Social SEO: Amit tudnod kell róla a vállalkozásod növekedéséhez

  Social SEO – A közösségi média térnyerésével egyre inkább felértékelődik ez a terület. A Google érzékeli a Social media jeleit. Újabb és újabb kérdések merülnek fel, hogyan lehetne jobban összehangolni a keresőoptimalizálást és a közösségi médiát. A cikkből megismerheted azt a 14, triviálisan egyszerű Social SEO tippet is, amivel segítheted keresőoptimalizálásod.

  Miről olvashatsz a cikkben?

   Mit takar a Social SEO?

   Közösségi SEO – A közösségi média azon interakciói és azon linkjei, melyek jelentős szerepet töltenek be a weboldal keresési rangsorában. Más szóval a közösségi média azon tevékenységei, melyek növelhetik a weboldalad organikus forgalmát a keresőkön keresztül.

   3 tényező, ami miatt érdemes a közösségi médiára figyelned, ha a SEO eredményeken szeretnél javítani

   Seobox Social SEO 3 tényező, amiért figyelni kell a Social SEO-ra

   A SEO és a közösségi média egymást átfedő célokkal dolgozik.

   Egyrészről a SEO egyik legnagyobb előnye, hogy nagyobb láthatóságot kínál, és több ember látogathat el organikusan a weboldaladra.

   Másrészről a közösségi média jelenlét célja, hogy a legtöbbet hozd ki a közösségi hálózatokból elérve a megfelelő embereket. 

   A két cél összefonódik. A keresőmotorok egyre inkább közösségi jelleget öltenek, a közösségi média csatornák pedig egyre inkább önálló kereső felületekké válnak.

   A három tényező ami miatt figyelj a Social Mediára is.

   Első tényező: A közösségi média tartalmai indexelésre kerülnek

   A rendszeresen közzétett közösségimédia-tartalom megfelelő típusa hatással lehet a keresőben elért helyezésre. Nem minden közösségi bejegyzés jelenik meg a Google találatok között , ahhoz  annak elég relevánsnak kell lennie. A közösségi média bejegyzések  segítik a weboldal gyorsabb indexelését. A közösségi médiában vírusként terjedő bejegyzések hatással vannak a SEO eredményekre is.

   Megjegyzés: Mit hagy figyelmen kívül a Google a közösségi jelekből? A Google feltérképezi és indexeli a Facebook, Twitter és LinkedIn közösségimédia-profiljaidat. Tartalom és megosztott linkek szempontjából úgy kezeli a profilokat, mint egy webhely szokásos HTML-oldalát. Viszont a Google nem veszi figyelembe a közösségi médiában való megosztások vagy követők számát a rangsorolásakor. Ez ugyanis megtévesztő lehet és könnyű lenne átverni a kereső rendszerét, ami téves rangsorolást eredményezhetne.

   Második tényező: A közösségi média segíti a presztízs építését

   A keresőmotorok szerint a nagy értékű domain (webhely) nagy értékű presztízzsel rendelkezik.

   A folyamatosan megosztásra kerülő, jó minőségű tartalom  azt adja a látogatóknak, amit keresnek. Ezzel pedig előbb-utóbb nő az oldalra mutató linkek száma. A közösségi média elterjedésével megváltozott a linképítés. A közösségi média felülete a legnagyobb tartalommegosztó rendszer jelenleg.

   A weboldalakon megjelenő tartalom jó részét a közösségi médián keresztül terjesztik. A közösségi média csatornákon elért ismertség közvetlen hatással van az online ismertségedre is.

   Harmadik tényező: A közösségi média valós embereket von be

   Bár a SEO-nak van technikai oldala is, nem csak erre kell figyelned. A weboldalad rangsorolásánál nem csak olyan technikai tényezőkre kell figyelned, mint például a kulcsszókutatás. 

   A keresőoptimalizálásnak emberi elemet kell tartalmaznia ahhoz, hogy valós eredményeket érjen el.

   A közösségi média rohamosan növekvő sebességgel a SEO megkerülhetetlen részévé válik, különösen azért, mert valódi emberek osztják meg a felkerülő tartalmakat. A sok megosztás azt jelenti, sok embernek tetszik a tartalom, elérted a célközönséged.

   A közösségi média lehetővé teszi a célközönség elkülönítését, és a pontosabb célzást.

   Valójában a közösségi média az egyik leggyorsabb módja a közönség megismerésének. Legyen szó csoportról, ügyfélszolgálati csatornáról vagy promóciós oldalról – könnyen visszajelzést kaphatsz.

   Tudni fogod, hol jelenik meg  a tartalmad, kik kedvelik és osztják meg, és ez milyen hatást gyakorol. Ezek fontos kérdések a SEO szempontjából.

   Hogyan segíti a Social SEO az organikus forgalom növelését?

   A közösségi média több szempontból is fontos a SEO számára. Hatékonnyá teszi a SEO tevékenységet és ezzel a vállalkozásod jövedelmezőséget is növeli.

   Bár a közösségi médiában végzett tevékenységek és a keresőoptimalizálás két eltérő jellegű tevékenység, mégis segítik egymást. Igaz, a közösségi média hatása nem közvetlen, hanem közvetett a SEO-ra nézve.

   A Social Media jelenlét az egyes csatornákon megosztott tartalmak révén a brand népszerűsítését segítik. A Facebook, a Pinterest, YouTube, LinkedIn vagy Twitter jelek nem rangsoroló tényezők, közvetve mégis pozitív hatással vannak a keresőben elért helyezésre (SERP).

   Egy közösségi média stratégia lényegében a keresőmotorokban való jó szereplés esélyeit is javítja. Egy hatékony közösségimédia-tervhez szilárd SEO stratégia szükséges, a kettő egymásra épül.

   A közösségi média közvetlenül nem járul hozzá a SEO rangsorolásához, de a közösségi platformokon megosztott linkek növelik a márka ismertségét.

   6 terület ahol befolyásolja a közösségi média a SEO tevékenységet

   • Széleskörű tartalomterjesztés
   • A bejegyzések hosszabb élettartama
   • Az online láthatóság és az organikus forgalom javítása
   • Márka ismertség növelése
   • Márka hírnév növelése
   • Fokozza a helyi keresőoptimalizálást (SEO)

   HOGYAN történik ez a gyakorlatban?

   Seobox Social SEO hogyan működik

   Amikor minőségi tartalmakat hozol létre és teszel közzé a weboldaladon, az olvasók a szószólóiddá válnak. Kapnak valamilyen értékes információt, amit megosztanak barátaikkal.

   A barátaik is ezt teszik, megosztják a tartalmat így generálva tovagyűrűző hatást. A tartalom bármilyen formátumú lehet, a lényeg, hogy a követőtáborod szeresse. Blogbejegyzések, Videók, Infografika, Podcast is jó megoldás, ha a követőid azt kedvelik.

   Itt kerül a képbe a közösségi média. A hasznos információk megosztásával a közösség tovább erősíti a tartalmat. Ily módon növeli a láthatóságot, javítja a forgalmat, és visszamutató linkeket generál.

   Ezek olyan közösségi jelzések a Google számára, melyek azt jelzik a weboldalad értékes tartalmakkal bír. Ezek a jelek közvetve javíthatják a keresési rangsorolást. A jobb helyezést elérő oldalak nagyobb látogatottságra számíthatnak. Az indexelés nagyobb keresési forgalmat és jobb helyezéseket eredményezhet.

   Érzékelhető, hogy a közösségi média olyan tartalmak megosztását segíti, melyek lekötik a közönséget, mert ez segít növelni a közösségi megosztásokat. 

   Ebből már érthető, hogy a közösségi médiában vírusként terjedő cikkek, majd azok megosztása együttesen növelhetik a blog tartalmának láthatóságát és SEO rangsorolását. A Google értékeli a minőségi linkeket, és a rangsorolási tényezők részének tekinti őket. És akár a Google első helyére emelheti a cikket egy-egy kulcsszó kapcsán.

   Melyek a legjobb közösségi média csatornák a SEO számára?

   Seobox Social SEO social csatornák

   Számos közösségi csatorna létezik, mely segíti a SEO tevékenységet. Ezek ideálisak a SEO és a közösségi média marketing számára is , mert megjelennek a keresésekben, és előkelő helyen szerepelnek a kereső találatai között is. A legtöbb fogyasztó, ha csatlakozni szeretne egy brandhez, vagy vásárolni szeretne egy márkától, először a vállalat közösségi média profiljait keresi fel, nem a webhelyét.

   Ez azért van így, mert a közösségi média személyesebb élményt nyújt, és a válaszidő gyakran gyorsabb. Ezenkívül a közösségi média hatékonyabb, ha kapcsolatba lépsz a vásárlóval. Következésképpen a fogyasztók kedvelik a különböző közösségi csatornákat.

   Ezenkívül az internetezők szeretnek ott keresni, ahol leginkább jelen vannak. A közösségi csatornák önálló  keresőfunkciókkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszi számukra, hogy keresőmotorként működjenek. A látogatók kereséseire kell a közösségi profilokat és a bejegyzéseket optimalizálni.

   A SEO szempontból legnépszerűbb közösségi média csatornák közül azokat emelem itt ki, melyeket Magyarországon is használunk. Emellett van jó pár olyan, mely a világ más részein tölt be fontos szerepet a SEO tevékenységben. Ilyen például a Medium ami leginkább tartalom megosztó oldal, vagy a  Quora, ahol kérdéseket tesznek fel a látogatók érdekes témákban. Ezekhez olyan kulcsszavak tartoznak, amelyekre leginkább a Google-on keresnek rá. Szintén inkább külföldön ismert és használt a Reddit felülete. Ezek azonban nem terjedtek el Magyarországon. 

   Lássuk a hazai, SEO szempontból meghatározó közösségi média csatornákat.

   LinkedIn

   Az elsődleges ok, amiért kedvelt, az a leadek generálása. A marketingszakma csaknem 90%-a lead generálására használja a platformot. A LinkedIn használata a SEO-hoz azért ideális, mert a megfelelő kulcsszavakat természetes módon helyezheted el profiodban, és a releváns keresési kifejezések megjelenhetnek a tartalmi részeken is.

   Facebook

   A Facebook egyszerűvé tette a felhasználók számára a tartalom megosztását és a különböző anyagok közzétételét. Linkeket vagy egész bogbejegyzéseket oszthatsz meg a csatornán. A Google feltérképezi és indexeli a Facebook linkjeit. Amikor a felhasználók rákeresnek egy területre, akkor az elért Facebook-oldalak megjelennek a Google találatok között , a Facebook-véleményekkel együtt.

   Twitter

   A Twitteren a releváns hashtagek segítik a láthatóság növelését, persze am minőségi tartalmak mellett. A hashtagek segítenek az embereknek gyorsan megtalálni a tweetjeid, ami viszont növeli a márka ismertséged és a forgalmat egyaránt.

   Pinterest

   A Pinterest a SEO számára ideális. Amerikában több olyan ma már sikeres és ismert oldal van, mely szinte kizárólag a Pinterest segítségével növelte márkája népszerűségét. Magyarországon nem olyan ismert a Pinterest üzleti előnye. Bár közösségi média csatorna, a Pinterest keresőmotorként is működik. Kulcssavakkal, megfelelő Pin-leírásokkal segíti a vállalkozásod növekedését.

   Youtube

   A Google a keresési találatok között hozza a videó indexképét. Az indexkép jelenléte „bővített megjelenést” eredményez, és a bővített kivonatok általában magasabb átkattintási arányt mutatnak, mint a normál kivonatok.

   Instagram

   Az Instagram leginkább a megfelelő hashtagekkel, illetve a linkekkel segíti a keresőoptimalizálást. A linkek esetében a külső forrásból az Instagram posztodra mutató linkekre gondolj.

   TikTok

   Az új közösségi média üdvöske már azzal is sokat hozzátesz a keresőoptimalizáláshoz, hogy többen az ott készült videókat töltik fel például a Facebookra is. Ennek persze van árnyoldala is, de az egy másik cikk témája lehetne.

   A kívánt kulcsszó szövegként való elhelyezése a videóban, beleértve a kulcsszót a feliratban és a hashtagekben, valamint a kulcsszó hangos kimondása a videóban automatikusan generált feliratokkal, mind a keresőoptimalizálást erősíti.

   14, triviálisan egyszerű Social SEO tipp

   Seobox Social SEO 14 triviális trükk

   1. Optimalizáld közösségi profiljaid

   Az egyik olyan tényező, amely negatívan befolyásolja a közösségi média SEO eredményeidet, az az, ha nem optimalizálod közösségi média profiljaid. Ezen belül is az egyik alap, hogy a közösségi média fiókokban szereplő adatok összhangban legyenek a weboldalad adataival. Ez segíti  legegyszerűbben a keresőben elért helyezést, a magasabb átkattintási arányt és a növekvő organikus forgalmat.

   A legtöbb potenciális ügyfél megnézi közösségimédia-profilod, mielőtt kapcsolatba lépne veled. Legyen a profil érthető és áttekinthető.

   A  legrészletesebben kitöltött közösségi média profil mindenképpen előnyt jelent. Minél több információ kerül itt megosztásra, ügyfél annál tájékozottabbnak érezheti magát, könnyebben azonosul a vállalkozásoddal. Keresőoptimalizálás szempontjából a Social media profil meghatározó minden egyes csatornán. Minimum kitöltendő a névjegy, az információk, a vállalkozás címe, a kapcsolati adatok rész, valamint a webhely linkje.

   2. Megosztható tartalmak létrehozása

   A SEO kulcstényezője a linképítés. Az oldaladra mutató minőségi linkek és az oldaladról más minőségi oldalakra mutató linkek  erősítik és segítik a jobb helyezést a keresőkben. A közösségi médiában megosztott tartalmak esetében a kedvelések, a megjegyzések, az ismétlések, a retweetek mind befolyásolják a linkek súlyát.

   3. Tedd egyszerűvé a közösségi megosztást

   A közösségi média használat célja az üzleti életben a több fogyasztó elérése és a márkaüzenet átadása.  Minél több embert sikerül elérni, annál inkább segíti ez a márkaérték növelését.

   Annak érdekében, hogy az emberek könnyebben megosszák tartalmaid a közösségi médiában, használd a közösségi megosztási gombokat.

   Ezenkívül, amikor közösségi oldalakon posztolsz, használj cselekvésre ösztönzést, így is segítve követőid a bejegyzések újramegosztásában.

   Tedd vonzóbbá, vonzóbbá és természetesen hasznosabbá a célpiacod számára. Figyelj a feliratok minőségére és a vizuális elemek használatára is.

   4. Kiváló minőségű tartalom közzététele 

   A keresőoptimalizálás már nem olyan, mint régen. Érett felnőttkorba lépett. A legújabb információkat tartalmazó eredeti tartalmak hozzák el az eredményeket. A túl sok kulcsszó használata helyett a kereséseknek megfelelő tartalmak a fontosak. A Google keresőmotor algoritmusa pontosan érzékeli a felhasználói szándékot és törekszik arra, hogy pontosan azt adja, amire a felhasználók keresnek. Ezért keresi a legrelevánsabb találatokat.

   Kiemelten fontos a MIT osztasz meg kérdése, a HOL osztod meg kérdése mellett.

   A minőségi tartalomhoz alapos előzetes kutatás és a felhasználói szándék megértése szükséges. Megint visszakanyarodunk oda, hogy tervezni kell a tartalmakat a közösségi médiában is.

   5. Pinterest üzleti fiók használata

   Már az előző részben is kiderült, hogy a Pinterest kiválóan alkalmas linképítésre és kulcsszóstratégia fejlesztésére. Növelheted láthatóságodat  a Google -ban ha Pinterest üzleti fiókodon belül táblákat hozol létre és azokhoz kulcsszavakat rendelsz. Használd ki a táblák leírásánál az 500 karakteres limitet és mutasd be minél részletesebben a tábládat. 

   A Pinterest engedi a felületéről kimutató linkeket szemben például az Instagrammal. Így a Pinjeid leírásában elhelyezheted weboldalad releváns linkjét is, ami szintén erősíti a keresőben elért helyezésedet.

   6. Google üzleti fiók

   Regisztrálj a Google cégem felületén. Az ingyenes szolgáltatás eléréséhez csupán egy gmailes fiókra lesz szükséged. 

   A fiókban töltsd ki a Névjegy részt. Lehetőséged van több link megadására is, így érdemes külön-külön linket megadni weboldalad blog, termék vagy egyéb oldalaihoz. Emellet a közösségi média linkekről se feledkezz meg.

   A fiókban követheted a véleményeket, megoszthatsz újabb tartalmakat. Bemutathatod termék kínálatodat és azt is követheted milyen módon találtak rád ügyfeleid. 

   Ne felejtsd el a vállalkozás helyét is hozzáadni! Így a Google kereséseknél térkép alapján is megjelenhetsz.  Ez több szempontból is kedvező. Egyrészt a találatok között több adattal jelensz meg a Googleban. Másrészt véleményt is írhatnak rólad, amit mindenki láthat a keresések során.

   7. Erős közönség/ követőtábor kialakítása

   Ahhoz, hogy termékedet vagy szolgáltatásodat valóban sikeresnek nevezhessd, fontos, hogy elterjedjen a hír a célközönséged körében is, hogy a termék létezik és elérhető. A közösségi média megkönnyíti az internetes  hírterjesztést.

   Lehetővé teszi, hogy olyan közönséghez kapcsolódj, amely nem csak arra kész, hogy megismerjen, hanem hogy üzletet is kössön veled.

   Először tehát fel kell deríteni, melyik közösségi média a megfelelő a saját célcsoportod elérésére. Utána dolgozhatod ki a közösségi tartalom stratégiádat.

   8. Márka erősítése

   A márkaépítés valamennyi marketing terület fontos része. Ez alól a közösségi média sem kivétel.

   A közösségi média profiljaid és oldalaid, a minőségi tartalmak segítenek beazonosítani a márkádat. Kapcsolatot teremtenek a követőiddel.

   Tudni fogják, ki vagy, és elkezdenek megbízható forrásként tekinteni rád.

   Ha jól csinálod, a közösségi média segít növelni a márkaismertséget, több kattintást érhetsz el a keresőkben is. Ezek a kattintások értékesebbek a Google és más szemében, mivel alacsony visszafordulási arány jellemzi ezeket. Az alacsonyabb visszafordulási arány azért érhető el, mert a márkádat már megismerték a közösségi média felületeken.

   A közösségi médiában a márkaismertség növelésével több ember keresi majd kifejezetten a te márkádat. Ez erősíti az organikus forgalmat a weboldaladon.

   9. Tanuld meg, mit akar a közönséged

   Bár a SEOkulcsszó kutatás továbbra is meghatározó eleme a keresőoptimalizálásnak, a kutatás módja az évek során változott. Ma már a felhasználói szándékot is ismerni kell a kulcsszavak esetében.

   A kereső szándékának megértése nélkül előfordulhat, hogy a kiválasztott kulcsszavak nem hozzák a várt eredményeket. Nem mindegy, milyen céllal keres valaki egy-egy kifejezésre a Google-ben. Például egyáltalán nem mindegy, hogy miért keres valaki a baseball ütőre. Baseballozni szeretne megtanulni vagy más célra használná az ütőt és betörne vele egy boltba.

   Ki kell derítened a célközönségednek mi a pontos célja a kereséssel. Ebben segíthet egy e-mailes vagy egy facebookos kérdőív. Ugyanezt érheted el a közösségi hallgatással is. Ezek segítenek az igényeknek megfelelő tartalmak előállításában és ezzel a keresők elvárásait is teljesítheted.

   Közösségi hallgatás: a közösségi média fiókjaidban zajló beszélgetések, kommentek figyelése, meghallgatása. (Majd beépítése a közösségi média és a marketing stratégiába)

   10. Helyi keresés kiszolgálása

   Fizikai címmel rendelkező vállalkozásként nem teheted meg, hogy  figyelmen kívül hagyod a helyi keresőoptimalizálás erejét.

   A Google tisztában van a földrajzi hely fontosságával és annak jelentőséggel. Az is része a Google szolgáltatásának, hogy megmutatja az internerezőknek a közelben elérhető lehetőségeket.

   A helyi adatok kitöltése és folyamatos aktualizálása a közösségi médiában is fontos. Minden közösségi média profilban ugyanazokat az információkat kell megadnod és ezeknek meg kell egyezniük  a weboldalon található információkkal.

   11. Optimalizáld képeid SEO szempontból és a közösségi médiaoldalakra is

   A képek nem csak az üzenet közvetítésében és a gondolatok kifejezésében, hanem a keresőoptimalizálásban is meghatározóak. Hibát követsz el, ha a képeket figyelmen kívül hagyod.

   A képek, megfelelően optimalizálva, jelentős hatással vannak az organikus forgalom elérésében.

   SEO szempontjából a képek optimalizálása terjedjen ki a fájlnévre, az alternatív szövegre. Emellett a közösségi média esetében a megfelelő formátum elengedhetetlen. Továbbá minden közösségi csatornán elérhetővé kell tenni.

   Ezek a dolgok egyszerűnek vagy triviálisnak tűnhetnek, de sok vállalkozásnál lemaradnak. Holott hosszú távon nagy változást hoznak.

   A marketingkommunikáció lényeges eleme a vizuális megjelenítés. Ezek hihetetlen tartalommarketing-eszközök, mivel segítenek a márkahang kialakításában. Ezenkívül az információtovábbítás leghatékonyabb módja, ha képeket adsz a közösségi média bejegyzéseidhez.

   Az emberi agy gyorsabban képes feldolgozni a vizuális anyagokat – ezért többen reagálnak gyorsan a vizuális tartalomra, mint a szöveges anyagokra.

   Ha helyesen optimalizálod a látványelemeket, azok létfontosságú szerepet játszhatnak SEO kampányod javításában.

   Képek optimalizálásához:

   • Használj megfelelő fájlnevet a képhez (a releváns kulcsszavakkal),
   • Válasszd ki a megfelelő képformátumot – a sebesség miatt fontos,
   • Győződj meg róla, hogy a képek reszponzívak,
   • Csökkentsd a fájl méretét a gyorsabb betöltődés érdekében,
   • Hozz létre lenyűgöző feliratokat kulcsszavakkal,
   • Adj hozzá kulcsszavakat az alternatív szöveghez és a címszöveghez is,
   • Ezenkívül a közösségi médiában a minőségi fotók jelentik a kulcsot a bejegyzéseid iránti fokozott elkötelezettséghez.

   12. Kezdj el aktív beszélgetéseket, és légy részese azoknak

   A kapcsolat kialakítása a célközönségeddel az első lépés az igényeik megértéséhez. Az online térben is szükség van a kapcsolattartásra, a beszélgetésekre. Ezek a kommunikációk a közösség érzését erősítik. Emelett kulcsszerepet töltenek be a közösségi keresőoptimalizálásban is, hiszen segítenek a hírnév építésében is.

   És mit kapsz attól, hogy szaktekintély vagy az iparágadban? Egyre több ismertséget és egyre több megosztást a közösségi média fiókokban. Ez lassú stratégiának tűnhet, de hosszú távon megéri.

   A közösségi fiókok elkötelezettségének növelésének egyik legjobb módja a kapcsolatok kiépítése (márka-ügyfél szövetség). A kapcsolatok erősítik a bizalmat és megalapozzák a hitelességet. Segítenek abban is, hogy megértsd megcélzott vásárlóid szükségleteit, valamint azokat a problémákat, amelyeket megoldani próbálnak.

   Válaszolj a felhasználó megjegyzéseire.

   Hozz létre egy szavazást, hogy megértsd, mit szeretnének legközelebb olvasni a blogodon.

   Ez néhány módja annak, hogy pozitív eredményeket hozó beszélgetéseket indíts, és hosszú távú kapcsolatokat építs ki. Ezek eredményeként növeled az elköteleződést, a követőid számát. Továbbá erősíted az egyéb közösségimédia-jeleket, amelyeket a Google a webhely rangsorolására használ.

   13. Mérd a közösségi média teljesítményed

   Ahhoz, hogy a SEO és a közösségi médiában tett erőfeszítéseid kifizetődjenek, mérned kell az előrehaladásod. Hiszen valószínűleg az utolsó dolog amit szeretnél, az az, hogy helyben járj és a vállalkozásod ne növekedjen vagy ami még rosszabb csökkenjen.

   A közösségi média KPI-k nyomon követése és elemzése lehetővé teszi, hogy megértsd, mi működik és mi nem a te célközönséged esetében. A mérések eredményeképpen látni fogod, mely területeken érdemes javítanod és melyekkel nem érdemes foglalkoznod.

   Nem kell találgatnod, elég az adatokat figyelned. Ezek segítségével meg tudod határozni, hogy mi működik számodra a közösségi platformokon és milyen taktikát, stratégiát érdemes használnod.

   Az eredmények követése segít a közösségi média jelenlét bővítésében és a SEO fejlesztésében is.

   14. Készíts lenyűgöző közösségi média bejegyzés feliratokat

   Bármilyen üzlettel vagy iparággal is foglalkozol, a tartalom kulcsfontosságú szerepet játszik a marketingstratégiájában. A legjobb tartalmak pedig azok lesznek, amelyek a történetmesélés köré épülnek.

   A történetmesélés kapcsolatot teremt a látogató és a mesélő között. Ennek a kapcsolatnak az alapja a hitelesség és az elkötelezettség. Erre pedig a legjobb mód a történetmesélés.

   A történetmesélés beépíthető a bejegyzések felirataiba is egy-egy történetrészlet kiemelésével.

   Ez a14 tipp fenntartható/kezelhető közösségimédia-stratégiát eredményez. Lehetővé teszi, hogy javítsd a SEO eredményeket, és jobb helyezést érj el a keresési eredmények között. Bár számos módszer létezik a SEO értékelésére a közösségi média bevált gyakorlataival, a fenti 14 tipp alapvető. Használatukkal javul a közösségi média marketinged, a Social SEO tevékenységed. Ezzel pedig erősödik a weboldalad ismertsége is.

   Search Console Google

   Search Console Google

   A Search Console ingyenes eszköz, melyet a Google biztosít a felhasználók számára. Az eszköz ingyenessége semmit nem von le értékéből. Számos olyan adat és összefüggés nyerhető használatával, mely segít a honlapod optimalizálásában.

   Seobox Search Console Google
   Miről olvashatsz a cikkben?

    Mi a Search Console?

    A Search Console Google a keresőoptimalizálás alapok egyik megkerülhetetlen eleme.

    Egy olyan eszköz, melyet ingyen használhatsz és emellett a Google ötletekkel segíti weboldalad fejlesztését.

    Egy olyan eszköz, mely statisztikai adatokkal mérhetővé teszi weboldalad tartalmát és eredményeit.

    Egy olyan eszköz, mely rendszeres használatával könnyebbé válik honlapod fejlesztése.

    Egy olyan eszköz, mely figyelmeztet a honlap hibáira és javaslatokat tesz a javításokra.

    Kinek ajánlott a használata?

    Minden weboldal tulajdonosnak és üzemeltetőnek, aki szeretne még jobb eredményeket elérni honlapjával. 

    Az általános választ kicsit kibontva a következő mondható el. A Search Console használata javasolt minden olyan weboldallal foglalkozó szakembernek és holnaptulajdonosnak, aki szeretné mérhetővé és kiszámíthatóbbá tenni a honlap forgalmát. 

    A honlap tulajdonosának azért ajánlott az eszköz ismerete, mert érthetőbbé válnak a weboldalon keresztül zajló üzleti folyamatok. Tervezhetőbbé válik  az üzletfejlesztés. A felület működésének ismeretében egyszerűbb lesz az egyes feladatok kiszervezése is, marketing, SEO, webfejlesztő szakember számára.

    Marketing szakemberek adatokat nyerhetnek egy-egy oldal látogatottságával kapcsolatban, ami a további tartalmi és marketing kampányok fejlesztését egyszerűsíti le.

    SEO szakemberek pontos információkat nyernek kulcsszavak, belső és külső linkek, rangsorolásokkal kapcsolatosan. Ezek mentén javíthatók a Google helyezések, optimalizálhatók a tartalmak.

    A Search Console által mutatott weboldal hibák a webfejlesztők munkájánál jelentenek könnyebbséget.

    Hogyan nyiss fiókot?

    Legegyszerűbben egy már meglévő fiókkal nyithatod meg a Search Console fiókodat. Ha van gmailfiókod, lépj be a fiókodba. Ezután a Search Console Google magyarul linkeken keresztül eléred a felületet, ahol regisztrálhatod a fiókod.

    Egy ilyen oldal fog feljönni.

    Seobox Search Console Google magyarul

    Itt fontos, hogy a ismerd (vagy meg tudd kérdezni attól, aki a weboldalad kezeli) milyen verziókat használsz a domainnevednél. Http, https, www, mindegyik más weboldalra mutat. Azt add meg a regisztrációnál, amelyiket használod, így minden eredményt láthatsz. Ha a weboldaladnál több verziót is használsz, akkor mindet meg kell adnod itt.

    Példa:

    URL megadása esetén csak a megadott URL-re vonatkoznak az adatok. Például a https://pelda.hu/

    Domain típusú tulajdon esetén  elég ennyit megadnod pelda.hu

    Ez felöleli a https://pelda.hu, a http://pelda.hu, a https://www.pelda.hu és a http://www.pelda.hu formátumokat is.

    A regisztráció után haladj a Google útmutatása szerint.

    Miben segít a Search Console?

    A Search Console  felületén található jelentések, a weboldaladhoz kapcsolódó statisztikai gyűjtések számos területen megkönnyítik a folyamatok értelmezését. Honlapod eredményességének növeléséhez a tartalom mellett a mérések is kapcsolódnak.

    Ellenőrzés, indexelés 

    Látja-e a Google a weboldalt és fel tudja-e térképezni azt. 

    Az indexelési problémák feltárása és elhárítása, új tartalmak újraindexelése

    Videókat tartalmazó oldalak indexelése 

    Forgalmi adatok megismerése

    Weboldal megjelenési gyakorisága

    Milyen keresésekre jelenik meg az oldal

    Kattintási gyakoriság

    Milyen tartalmak miatt látogatják az oldalt

    Milyen tartalmak miatt nem érkeznek látogatók az oldalra

    Mobil láthatóság

    Linkek adatai

    Weboldalra mutató linkek megismerése

    Belső linkek áttekintése

    Problémák feltárása, elhárítása

    Miért nem látható az adott oldal a Google keresőben?

    Forgalomcsökkenést okozó problémák elhárítása

    Rangsorolásbeli visszaesést okozó problémák elhárítása

    Keresési kivonatokkal kapcsolatos problémák

    A Search Console felülete nagyon sok adatot szolgál weboldaladról. A felület összetettnek tűnhet első ránézésre, de kis gyakorlással, minden része érthetővé válik. Érdemes elkezdened használni

    Belső linkek – Miért van szükséged rájuk?

    Belső linkek – Miért van szükséged rájuk?

    A belső linkek szerepe kulcsfontosságú a keresőoptimalizálásban, mégis legtöbben a külső linkekkel foglalkoznak. Egyszerűbbnek tűnhet egy külső weboldallal megegyezni tartalom vagy linkcsere témában. Ezzel szemben a belső linkek esetén össze kell állítani egy weboldalon belüli logikai struktúrát is. De ez közel sem olyan nagy feladat és jóval komolyabb eredményeket hoz, mint a kialakításába fektetett energia.

    Seobox belső linkek

    Miről olvashatsz a cikkben?

     Mik azok a belső linkek és miért fontosak?

     A belső linkek olyan hiperhivatkozások, amelyek ugyanabban a tartományban lévő oldalakra mutatnak. Ezek a linkek saját weboldaladon belül mutatnak egyik oldalról a másikra.

     a belső linkek fontosak SEO szempontból, mert

     A belső linkek segítenek a Google-nak megtalálni, indexelni és megérteni a weboldalad valamennyi oldalát. Kulcsfontosságú szerepet töltenek be a kedvezőbb helyezések elérésénél a keresőkben. Legjobb eredményeket akkor hozzák, ha stratégiaként használod ezeket. A belső linkek alkotják a weboldalad szerkezetét, felépítését. Logikailag kapcsolnak össze területeket a weboldaladon. Segítségükkel a Google megérti, hogy A oldal kapcsolódik B oldallal,

     Tekintélyt kölcsönöznek az oldaladnak (PageRank helyezések),

     Segítik a látogató tájékozódását a weboldaladon. A cél a látogató weboldalon tartása vásárlással, űrlap kitöltéssel, információgyűjtéssel. Ehhez a megfelelő és összekapcsolódó tartalmak nyújtanak segítséget,

     Cselekvésre ösztönzi a látogatókat,

     A belső linkeken keresztül az oldalak segíthetik egymást a keresőkben való helyezésben. Például a főoldalra jellemzően több külső link mutat, mely a főoldalt “fontosabbnak” jelöli. A főoldal fontosságát használják ki a többi oldalra mutató belső linkek.

     Seobox belső linkek összefüggése

     A belső linkek formái

     A belső linkek két fő formáját különböztetjük meg. A navigációs linkeket és a szövegközi linkeket.

     Navigációs linkek

     A navigációs hivatkozások a legfontosabb belső hivatkozások. A főmenüben elérhető navigációs linkek  termékkategóriákat, fő tartalmi témákat, szolgáltatásokat fednek le.

     Elsődleges szerepük a látogató eligazításában, tájékozódásában jelenik meg.

     Navigációs linkek a weboldal minden oldalán láthatók. Más aloldalakra mutatnak weboldalon belül, melyeket a látogató felkeresne. Jellemzően ilyen a rólunk, a GYIK, az adatvédelem, a szerződési feltételek, vagy a referencia oldalak.

     Az oldalsávban elhelyezett navigációs linkek jellemzően más aloldalakra irányítják a látogatókat. Ilyen például a híroldalakon oldalt megjelenő legutóbbi hírek kategória.

     Szövegközi linkek

     Az adott oldal tartalmán belül találhatóak és kapcsolódó tartalmakra irányítják át a látogatót. Segítik a tájékozódást és a Google-nak is ezek mutatnak irányt az oldalon található tartalmi összefüggésekkel kapcsolatban.

     Stratégia belső linkekhez

     A belső linkstratégia elkészítéséhez célszerű táblázatot használni, de ha az neked szimpatikusabb egy A4-s lapon is felvázolhatod a kapcsolatok rendszerét. Megjegyzem a belső linkek helyes kialakításához szükséged lesz a megfelelő SEO kulcsszókutatásra.

     Meghatározó oldalak összegyűjtése – keresd meg weboldaladon azokat az oldalakat, melyek tartalom szempontjából  fontosak. Olyan oldalakat keress, melyek a szakterületeden belül egy-egy témát járnak körbe. Ezek az oldalak nagy keresésű kulcsszavakra alapoznak. Ilyen lehet például: lakberendezés, receptek, biztosítás, fürdők.

     Témák kijelölése – Egy-egy meghatározó oldalon belül hozz létre témákat. Például Életbiztosítás, vagyonbiztosítás. Az így kialakított témákhoz kapcsolódó oldalakról mutasson belső link a meghatározó oldalra, jelezve a köztük lévő kapcsolatot. Ezek a témák továbbbonthatók majd kisebb résztémákra. Például életbiztosítás- életbiztosítás díja, életbiztosítás ideje. Vagy: fürdők, budapesti fürdők, budai fürdők, melegvizű fürdők.

     Válaszd ki a megfelelő horgonyszöveget (Anchor)  A horgonyszöveg az a kattintható szöveg, amely egy hiperhivatkozásban jelenik meg. A jól kiválasztott anchor tájékoztatja a látogatót és a keresőt is, még a kattintás előtt. Informatív és egyértelmű az oldal tartalmával kapcsolatban, amire mutat. A jó anchor szöveg rövid és egyértelmű.

     Új oldalak erősítése – Új tartalmi oldal esetén különösen fontos a belső linkek megléte. Az új oldalnál mérd fel, mely már meglévő tartalomhoz kapcsolódik és kapcsold össze azzal. Kiegészítheted ezt azzal, hogy más weboldalakkal kölcsönös hivatkozást hozol létre. De ez már inkább a külső linképítés területe.

     Seobox belső linkek anchor szöveg

     Tippek belső linkek létrehozásához

     Ne használd több oldalhoz ugyanazt a horgonyszöveget – ez összezavarja a keresőmotorokat, ugyanazt a tartalmat várják el mindkét oldal esetében. Tegyük fel, hogy két oldalad is szól a nyílászárókról. Az egyiken a fa ablakokról,  másikon a műanyag ablakokról írsz. Mindkettő nyílászáró, de az oldalak tartalmát tekintve nem ugyanarról van szó,

     Ellenőrizd időnként a belső linkeket a Google Search Console segítségével.  A felületen megnézheted, hogyan vannak beállítva belső linkjeid,

     Figyeld a belső linkeken belüli arányokat. A túl sok, alacsony prioritású oldalra vagy kapcsoltfelvételi, adatkezelési oldalakra mutató belső link nem szerencsés SEO szempontjából. Ilyen esetekben növeld a fontosabb oldalakra mutató linkek arányát. Ezt is a Google Search Console segítségével térképezheted fel,

     A belső linkeket inkább az oldal felső részében helyezd el. Így csöketheted a visszafordulási arányt. Megjegyzés: Erről a Google 2018-ban azt nyilatkozta, hogy a látogató számára az oldalon belüli elhelyezésnél fontosabb a belső link léte és tartalma,

     A belső linkek stratégiai szerepet is betöltenek. Kiemelt szerepet kapnak, ha a főoldaliról mutatnak egy-egy áloldaladra,

     Ne használj belső link generáló automatizálást. Az automatikus belső link generáló eszközök nem tudják, mely oldalakat szeretnél preferálni és melyeket nem. Ezen kívül nem veszik figyelembe a felhasználói igényeket sem,

     Belső linkek és a régi oldalak. Időről időre érdemes átnézni a régen publikált oldalakat. Amennyiben van lehetőség kösd össze ezeket az újabb tartalmi oldalakkal. A relevenciát szem előtt tartva,

     A mobil verziónál is ellenőrizni kell a belső linkek helyességét,

     Lehetőség szerint egy oldalról egy link mutasson egy másik oldalra,

     Más weboldalakon elhelyezett PR cikkekkel is erősítheted belső linkeidet,

     Amint növekszik a weboldalad és egyre több tartalmat töltesz fel rá, a belső linkek száma is növekedni fog. A belső linkek ellenőrzésére mindenképpen ajánlott kialakítanod egy saját stratégiát vagy igénybevenni egy belső link auditot ellátó eszközt. Ilyen például a  Semrush audit eszköze 

     Használd ki a külső linkek erejét. Keresd meg, melyik oldalad kapja a legtöbb külső hivatkozást. Kapcsold össze belső linkekkel ezt az oldalt a kiválasztott tartalmi oldaladdal. A legtöbb külső hivatkozást kapó oldalad megnézheted valamelyik SEO szoftver segítségével. Ilyen eszköz a MOZ. Ha nem használsz ilyen eszközt, akkor a Search Console fiókodban is megnézheted a linkek között.

     Problémák belső linkek esetén

     Törött linkek, melyek  404-s hibaüzenetet generálnak. Ezek esetében meg kell keresned a hibás linkeket és cserélned kell azokat a megfelelőre.

     Túl sok belső link az oldaladon. Ez a látogató és a kereső dolgát is nehezíti. Kezdetben inkább kevesebb belső linket használj, de azok legyenek egyértelműek.

     “No follow” linkek használata – Belső linkek esetén olyankor érdemes ilyen linkeket használni, amikor elve olyan oldalra mutat, amit nem szeretnél a Google által indexeltetni.

     Árva oldalak – Ezekre az oldalakra nem mutat hivatkozás. Nagy valószínűséggel a Google sem látja és nem is jeleníti meg a találatok között. Ha felfedezel egy-egy ilyen oldalt a honlapodon, akkor próbáld meg azt beemelni a belső link stratégiádba. Helyezd el az ott kialakított témák egyikébe és alakíts ki egy rá mutató belső linket.

     Seobox belső linkek árva oldalak

     Egy belső link mutat egy oldalra. A keresőmotorok ezeket az oldalakat kevésbé fontosnak ítélik a weboldaladon. Helyezz el ezekre  mutató plusz belső linkeket.

     Túl sok kattintással elérhető oldal (kattintási mélység). A sok kattintással elérhető oldalakat a kereső szintén a kevésbé fontos oldalak közé sorolja. Az ilyen oldalakat egészítsd ki egy- két kevesebb kattintással elérhető belső linkkel.

     Oldalon belüli átirányítások. Új tartalmi oldal létrehozása esetén maradhatnak olyan belső linkek, melyek még a régi tartalmi oldalra mutatnak, majd onnan irányítják át látogatót új tartalmi oldalra. Ez egy teljesen felesleges lépés. Emellett lassítja az oldal betöltését is. Új oldal esetén nézd át a régi tartalmi oldal belső linkjeit is, hogy elkerüld ezt a helyzetet.

     Átirányítás weboldal migráció esetén. Honlap költöztetésnél probléma lehet ha a régi és az új oldal kölcsönösen egymásra irányítják át látogatót. 301-s átirányító linkkel. A látogató így soha nem éri el az oldalt, hiszen folyton átirányítják. A legegyszerűbben ezt úgy korrigálhatod, ha  létrehozol egy harmadik céloldalt és a korábbi régi és új oldalról is ide irányítod a látogatót. (301 redirect) 

     Seobox belsőlinkes hibás átirányítás

     HTTPS váltás miatti hibás linkek. A biztonságos oldal megjelenítéshez a Google a HTTps-re való átállást javasolta már évekkel ezelőtt. Az átállás azonban a belső linkeket is érinti. Előfordulhat, hogy marad olyan link, mely a HTTP oldalra mutat továbbra is. Ezeket meg kell keresned és korrigálnod szükséges a helyes formára.

     Használd ki a belső linkek erejét. Következetes építkezéssel meghálálják és segítenek a weboldalad fejlesztésében.

     Keresőoptimalizált szövegírás

     Keresőoptimalizált szövegírás

     Soha el nem olvasott tartalmak? Vonzó tartalmak, melyek semmilyen forgalmat nem érnek el a  keresőben? Két külön probléma és mindkettő hátterében a keresőoptimalizálás hiánya vagy nem megfelelő, esetleg részleges alkalmazása áll. A keresőoptimalizált szövegírás több, mint kulcsszavak betűzdelése a szövegbe.

     Seobox keresőoptimalizált szövegírás
     Miről olvashatsz a cikkben

      Mi az a keresőoptimalizált szövegírás?

      A keresőoptimalizált szövegírás a tartalom tervezésének, létrehozásának és optimalizálásának folyamata,

      amelynek elsődleges célja a keresőkben történő, vállalkozásodnak megfelelő rangsorolás elérése.

      A SEO szövegírás a keresőmotorok és a felhasználók számára készült tartalomírás. Egy folyamat, mely egyszerre felel meg a Google elvárásainak és a lehetséges vásárlóid kereséseinek.

      Tartalomtervezés, szövegírás és optimalizálás hármasát öleli fel. Még rövidebben, nem más, mint csodálatos tartalom és oldalon belüli SEO beállítások együttese.

      Seobox -seo szövegírás hármasa

      Tartalomtervezés – 3 meghatározó pont

      • Lista összeállítás – Még mielőtt elkezdenéd írni a bejegyzéseidet, hozz létre egy listát azokról a témákról, melyekkel kapcsolatban szeretnél tartalmat készíteni. Ez lesz a sikered egyik alapja, hiszen így a célközönségednek megfelelő és érdekes szövegeket készíthetsz. Ráadásul ezzel jelentős mértékben megkönnyíted saját munkádat is.

      • Témák összekapcsolása kulcsszavakkal –  Elérkeztél a kulcsszó kutatáshoz. Ez alapozza meg, hogy a tartalmad elolvassák-e vagy sem. Kulcsszókeresésre az ingyenes eszközök is megfelelők lehetnek, mint például a keyword.io vagy a Google kulcsszótervezője. A SEO kulcsszókutatásról itt olvashatsz egy részletesebb áttekintést.

      • Keresési elvárásnak megfelelő vázlat készítés –  A kulcsszó fontos, de a tartalmadnak olyannak kell lennie, hogy aki erre a témára keres, megtalálja benne a választ. Ehhez meg kell nézned a kereső milyen találatokat hozz fel a kiválasztott kulcsszavadra. Ez egyben kijelöli a tartalom típusát vagy formáját is. Egyáltalán nem mindegy, hogy bogcikket, e-bookot, termék kategóriát vagy videót kell készítened.

      Keresőoptimalizált Szövegírás

      Írd meg a tartalomhoz gondolt szöveget a vázlatod alapján. Ezzel el is lehetne intézni a szövegírás részt, hiszen valójában nem több ennél. Van azonban néhány tipp a szövegírásnál, amire érdemes figyelned.

      -Az olvasónak írj

      -Mindig végezz előtte kutatást a témában

      – Válasz beszédes címet. Ez területenként mást és mást jelenthet. Függhet attól is, szakmán belülieknek írsz vagy olyanoknak, akik még csak most ismerkednek a területeddel. A keresések ma már elég összetettek, így nagy valószínűséggel a címed akár összetett mondattá vagy kérdéssé is kinőheti magát. Van olyan terület, ahol elég lehet címként a kulcsszavad is.

      -Használj alcímeket

      -Tagold a szöveged

      -Call to action részt is emelj be. Vond be, késztesd aktivitásra az olvasót.

      Ezeken túl a többi, SEO szempontból már az optimalizálás része lesz.

      Optimalizálás- 9 terület, amire figyelj

      Seobox keresőoptimalizált szövegírás- optimalizálás

      Miket kell keresőoptimalizálás szempontjából optimalizálni?

      Kulcszóhasználat –  A tartalomban használt kulcsszavak fontosak és helyük is meghatározó. Kulcsszavakat illeszthetsz az URL-be, a címbe, a tartalom első részébe, a H1-H2 címekbe, valamint a metaleírásba is.

      Cím – a megírt címedbe emeld be a megcélzott kulcsszót, ha eddig még nem tetted meg.

      Meta leírás– közvetlenül nem befolyásolja a Google rangsorolását, ugyanakkor növeli az átkattintások számát.

      Belső linkek – a belső linkek segítenek az olvasónak további tartalmakat elérni a weboldalon. Továbbá segítik a Google-nak feltérképezni az oldalt. Belső linkeket kapcsolódó tartalmakhoz helyezhetsz el a cikken belül. Akár 4-5 linket is egy-egy cikken belül.

      Oldalról kimutató linkek –  olyan hiperhivatkozások, amelyek bármely más tartományra mutatnak (például egy másik weboldal, YouTube csatorna, közösségi média felület). Ezek esetében fontos, hogy az a tartomány, amire mutat tartalmában releváns legyen az oldaladdal.

      Oldalra mutató linkek – olyan linkek, melyek külső weboldalról, vagy egyéb tartományokból (például közösségi média) a te weboldalára mutatnak. Itt is fontos a relevancia.

      Kapcsolódó szavak, kifejezések használata –  Ezek segítenek a Google-nak megérteni az oldal tartalmát. Mutatják számára, hogy azt a témát lefedted a cikkedben. Emellett a kulcsszóhoz kapcsolódó kifejezésekre is rangsodorást érhetsz el.

      Multimédiás tartalmak beillesztése – videók, képek, infografikák használata a bejegyzésedben fontos SEO szempontból . Érdekessé, olvashatóbbá teszi a leírtakat. Ezeket a multimédiás felületeket is optimalizálnod kell. Ne feledkezz meg ezekről sem.

       

      Legyen a tartalmad strukturált és következetes – A tartalom tagolásnál figyelj arra, hogy következetesen használd az egyes részek címét (H2, H3 és így tovább). H2- dől haladj  tovább lefelé. Ezzel a tagolással is segíted a keresőt, szöveged tartalmi szerkezetének megértésében.

      Szövegírási hibák keresőoptimalizálás szempontjából

      Seobox keresőoptimalizált szövegírás szövegírás hibák

      Túl sok kulcsszó -Túl kevés kulcsszó Mindkét eset az olvasmányosság kárára megy. A túl sok kulcsszó nem feltétlen jelent majd előnyösebb helyezést a Google találatok között és nem is biztos, hogy több  átkattintást hoz. Cserébe viszont a szöveg kevésbé lesz élvezetes olvasás közben. A túl kevés kulcsszó sem megfelelő, az is az érthetőség rovására mehet. Olvasás közben időnként a kulcsszavak használatával kell vezetni az olvasókat.

      Vonzó tartalom SEO nélkül – Rengeteg nagyon jól megírt, olvasmányos szöveg érhető el a neten, melyek semmilyen eredményt nem hoznak. Ez nem azért van, mert nem tud írni a készítője. Sokkal inkább azért, mert elfelejtette azt az alapvető elvet, hogy a szövegével forgalmat szeretne növelni. Az értékesítéshez viszont muszály a Google vagy más kereső szabályai szerint (is) játszani.

      Túltagolt- alultagolt szöveg  Mindkettő hiba olvashatóság szempontjából is. SEO szempontból pedig egyrészt azért, mert a szövegen belüli alcímek nem megfelelően lettek használva az ilyen esetekben. Másrészt pedig azért, mert túltagolás esetén elaprózódik a tartalmi rész, kevés lesz a tartalmi mondandó a címekhez képest. Alultagolás esetén pedig hátráltatja a kereső “feltérképező” tevékenységét.

      Eredmények figyelmen kívül hagyása – A megírt tartalmak uránkövetéséről van itt szó. Minden tartalom elér valamilyen eredményt. Ha sok forgalmat generál az oldaladra akkor nyilván szeretnéd tudni, miért éppen ez a bejegyzésed lett olyan népszerű. Ha viszont alulteljesít és a kutya sem olvasta el, akkor pedig ismerned kell az okokat és a következő bejegyzésnél már erre is figyelhetsz. Ezekhez SEO szempontból legmegfelelőbb eszköz a Search Console. Adatokat nyerhetsz még az Analytics felületéről is.

      Eszement mennyiségű tartalom gyártása – a keresőoptimalizálás szövegírás nem jelenti azt, hogy folyamatosan újabb és újabb tartalmakat kell gyártanod. Sokan ott megijednek, hogy egy-egy sikeres cikk esetén a felfutást hanyatlás követi a keresőkben. Ebből azt a téves következtetést vonják le, hogy azonnal és folyamatosan újabb tartalmakat kell előállítani a weboldalon. Ehelyett jobb megoldás a kevesebb, keresőoptimalizálás szempontjából jól megírt bejegyzések készítése, uránkövetése. Emellett a kulcsszavak nyomorkövetése és időszakos átvizsgálása is kiemelt szerepet tölt be.

      Csak a blogbejegyzések figyelése – A keresőoptimalizálás szövegírás nem ér véget a bogbejegyzéseknél. Ki kell terjesztened az egész weboldalra. A blog aloldalad mellett még  minimum 1-3 aloldal található a weboldaladon. Ilyen a rólunk, a szolgáltatások aloldal vagy a webshop termék, kategória leírásai is. Ezeknél is következetesen kell alkalmaznod a szövegírás keresőoptimalizálási elveit.

      Érthetőség hiánya a tartalomban – Érthetetlen dolgokat senki sem akar, nem hogy megvenni, de elolvasni sem. A szövegíráshoz kapcsolódó előzetes kulcsszó kutatás éppen azt a célt (is) szolgálja, hogy a látogatónak írj, az ő kifejezéseivel.

      Keresési szándékkal nem egyező forma – Az a látogató, aki “sült kacsa elkészítése” kifejezésre keres, az nagy valószínűséggel receptet szeretne látni pontos készítési útmutatóval és nem sütéshez megfelelő sütők felsorolását.

      Tartalom nem megfelelő lefedése – Google a legrelevánsabb tartalmakat szeretné adott témában az első helyekre sorolni. Minél kevésbé fedi le a tartalmad a témát, annál nehezebben kerülhetsz előre a találatok között.

      Linkek mellőzése – A linkek meghatározó elemei a keresőoptimalizálásnak, a szövegírásnak. 

      Keresőoptimalizált szövegírás Záró tipp

      Haladj lassabban!  Írj kevesebb, de tartalmasabb szövegeket a weboldaladra és mindegyiket keresőoptimalizáld a fentiek figyelembevételével. 

      A keresőoptimalizálás alapokról itt találsz egy összefoglaló cikket

      Mire kapsz választ a SEO kulcsszókutatás során?

      Mire kapsz választ a SEO kulcsszókutatás során?

      A weboldalak 90 %-a nem ér el forgalmat a Google-től, mivel olyan tartalmakkal van tele, amire senki sem keres. A kulcsszókutatás az egyetlen módja annak, hogy kitaláld, mit írnak be az emberek a keresőbe. Ezzel indul a keresőoptimalizálásod. Kulcsszavakat azért kell kutatni, hogy arról írj a weboldaladon, amire a vevőidnek/vevőjelöltjeidnek  valóban igénye van.

      SEO kulcsszókutatás

      Kulcsszókutatás: Folyamat, melyben először megérted, hogy megcélzott ügyfeleid milyen nyelvezetet használnak, amikor a tartalmaidra keresnek. Majd a kulcsszó lehetőségeket elemzed, összehasonlítod és rangsorolod aszerint, mi lenne a legmegfelelőbb a weboldalad számára.

      Miről olvashatsz a cikkben?

       Mire kapsz választ a SEO kulcsszókutatás révén?

       Amikor nekikezdesz a kulcsszókutatásnak, elsődleges célod a releváns találatok elérése. Több dologra fogsz választ kapni a keresés során és persze lesz olyan is, amire nem. Például az elején nem biztos, hogy tudni fogod a találatokat hogyan rangsorold majd a tartalmak készítése során. 

       Amire biztos választ kapsz egy-egy keresés során:

       • Mire keresnek a látogatók a keresőben a te területeden?
       • Mennyire lesz egyszerű vagy nehéz kedvező helyezést elérni a talált kulcsszóra?
       • Mekkora forgalmat érhetsz el a kiválasztott találattal?
       • Milyen tartalmat kell létrehoznod, hogy helyezést érj el?
       • Valószínűsíthető-e, hogy az erre kereső látogatók  az ügyfeleid lesznek?

       Miből indulj ki a SEO kulcsszókutatásnál?

       Miből indulj ki a SEO kulcsszókutatásnál?

       Erre a kérdésre rövid és egyszerű a válasz: Indulj ki a saját ötleteidből, melyek elsőre eszedbe jutnak a területről. A kulcsszókutatás azzal kezdődik, hogy végiggondolod, hogyan kereshetnek a potenciális ügyfelek a webhelyedre, illetve azokra a termékekre, amiket kínálsz. 

       Az indulásnál nincs más teendőd, mint józan paraszti ésszel átgondolni, mire keresnél te rá a területen. Írj pár példát össze. Például fájdalomcsillapítás esetén nekem ezek jutottak elsőre eszembe: derékfájás, idegbecsípődés, derékfájás gyógyszer, derékfájásra krém. Ezekkel indítanám a keresést, ha szükségem lenne ilyenre. 

       Ezután kulcsszókutató eszközökkel bővítheted ezeket az  alapötleteket, ahol még több kulcsszót találhatsz.

       Hogyan néz ki a SEO kulcsszókutatás folyamata?

       A folyamat önmagában egyszerű. Két dolog azonban megnehezítheti  a kutatást. Ezek a következők: 

       • Mennyire ismered az iparágat/területet, amit kutatsz?
       • Mennyire ismered a kulcsszókutató eszközöket?

       Ezek ugyanis nagymértékben befolyásolják azt, mennyire fogod tudni kimaxolni az eredményeket.

       A folyamat maga így néz ki:

       SEO kulcsszókutatás folyamata

       Ennyi tehát a kulcsszókutatás:

       • Saját kulcsszó ötletek
       • Versenytársak elemzése (opcionális)
       • Kulcsszókereső eszközök
       • Réspiac tanulmányozás és kulcsszó finomítás
       • Folyamatos ellenőrzés

       Az alap kulcsszavak összeírását követően érdemes a versenytársak oldalára is vetni egy pillantást. Újabb kulcsszó ötleteket találhatsz az oldalaikat átnézve. Bár szakmán belül többen vallják azt a nézetet, hogy a konkurencia kulcsszavaival nem kell foglalkozni. Én is azt gondolom, hogy a konkurencia elemzése sok idő, amit tölthetnél azzal is, hogy saját céljaid mentén haladsz.

       Te döntöd el, hogy figyeled-e a konkurens oldalakat vagy kihagyod ezt a lépést. A következő lépést azonban nem tudod megkerülni. Szükséged lesz kulcsszó kereső eszközre is. Ez készíti elő a finomhangolást és a későbbi folyamatos kulcsszó ellenőrzést.

       Kulcsszókereső eszközök

       A konkurensek, amennyiben figyeled őket,  ötleteket adhatnak újabb kulcsszavakra, de ezek mellett számos olyan kulcsszó létezik, melyet nem használnak és lehet, hogy neked sem jutnak eszedbe. Ezek megtalálását segítik a kulcsszó kereső eszközök, melyek többsége előfizetéses rendszerben működik. Ilyen kulcsszókereső eszköz többek között a

       A fizetős eszközök általában kínálnak ingyenes verziót is. Viszont ezek csupán a találatok egy részét mutatják. A teljes lista előfizetéssel érhető el. Ennek ellenére némelyik jól használható ingyenesen is az induláshoz. 

       Ingyenes kulcssmótervezők:

       Ezek közül a legismertebb a Google kulcsszótervezője, a Google Ads rendszerén belül. Pontos találati számokat csak a fizetős verziónál érhetsz el, de kezdeti lépésként az ingyenes verzió is elegendő lesz, ahhoz, hogy megtud, az egyes kulcsszavak esetében milyen találati nagyságrendekkel számolhatsz.  

       A kulcsszókereső eszközökkel szinte korlátlan számú kulcsszó lehetőséget találhatsz. 

       Nincs más dolgod, mint a kezdeti kulcsszó ötleteidet beírod a kulcsszó tervezőbe és átnézed a feldobott találatokat.

       Ugyanakkor ezek az eszközök egyfajta korlátot is szabnak, hiszen a megadott, kiindulásként használt kulcsszavakra hozzák fel a találatokat. Az azon kívüli kulcsszavakat nem mutatják meg számodra.

       Ezért majd még tovább kell lépned, finomítanod kell a kezdeti, ötletszintű kulcsszavaidat.

       Mire figyelj a találatok kapcsán?

       A találatok kapcsán tartsd szem előtt:

       • A találatok száma nem egyenlő a felhasználók számával (Egy felhasználó többször is kereshet ugyanarra a kulcsszóra. Gondold végig, te magad is hányszor keresel rá ugyanarra a kifejezésre) 
       • A keresések száma nem mutatja meg az általuk elért forgalmat. (Felmérések arra utalnak, hogy a keresések által elért forgalom jellemzően azok számának 30 %-at sem éri el.)
       • Ha éves adatokat kapsz a keresésekre, akkor figyelj arra, hogy ezek átlagos számok és ne feledd el, hogy az átlag nem lesz egyenlő havonta, nem érdemes elosztani 12-vel. A Google kulcsszótervezője havi adatokat mutat.
       • Keresések száma 

       Nagy keresésű kulcsszavak. Ha a weboldalad fejlesztésén gondolkodsz, akkor ezekre nehéz lesz előre kerülnöd az erős verseny miatt.

       Kisebb keresésű kulcsszavak (Long-tail kulcsszavak). Ezekre kisebb a verseny, könnyebben tudsz velük előre kerülni a keresőben.

       • Az egyes kereső eszközök más más értékeket mutathatnak. Érdemes egy kulcsszótervezőnél maradnod és ehhez viszonyítani a többi keresőeszköz adatait.
       • Bizonyos kulcsszavakra történő keresések  esetén a fizetett hirdetések sok kattintást elvehetnek  a teljes keresési számon belül. Ezeket ne vedd figyelembe a kereséseknél.
       • Egy kulcsszó helyezése egyben azt is jelenti, hogy más kapcsolódó kulcsszavak esetén is helyezést ér el. Így ezért (sem) nem érdemes csak egy kulcsszóban gondolkodni. Másképp fogalmazva, ezért (is) kell sok kulcsszóban gondolkodni.

       Finomhangolás a SEO kulcsszókutatásnál

       SEO kulcsszókutatás finomhangolása

       A saját ötleteid és a kulcsszótervező használata után következhet a finomhangolás. Ehhez  el kell mélyülnöd a piaci szegmensben. Körbe kell járnod, milyen problémákkal küzdenek az iparág szereplői. Ötletek nyeréséhez jó felület lehet a szakmai fórumokban a hozzászólások átolvasása. Az itt nyert újabb ötleteket ismét írd be a kulcsszótervező eszközbe.

       Másik lehetőség a Google közvetlen használata a tesztelésre. Egy-egy kulcsszót írj be a keresőbe és nézd végig a felhozott kulcsszóötleteket és az erre megjelenő konkurens oldalakat. Ha úgy érzed egy-egy kulcsszóra túl sokan jelennek meg, akkor keres másikat és teszteld azt is le.

       Mindkét esetben segítséget kapsz ahhoz, hogy a felhasználók nyelvét használd és ne olyan kulcsszavakra írj tartalmát, amire nem is keresnek. Az így talált kulcsszó ötleteket teszteld le ismét a kulcsszókutató eszközökkel.

       A finomhangolás része, hogy a kulcsszavakat végiggondolod olyan szempontból is, hogy az a kulcsszó kinek segíthet. Milyen ismeretekkel rendelkezhet illető? Milyen vásárlási fázisban lehet éppen?

       Milyen sűrűn nézz rá a kulcsszavaidra?

       Visszatérő időszakonként,  folyamatosan. A kulcsszókutatás egy önmagába visszatérő folyamat. Türelmet és elemzést igényel időről- időre.

       Mindig feltűnik egy-egy újabb lehetőség a kulcsszavak között is, amire érdemes figyelned, ami újabb látogatókat hozhat a weboldaladra.

       Alakíts ki magadnak egy rutint és havi vagy negyedéves rendszerességgel ismételd meg a kulcsszókutatást.

       A SEO kulcsszókutatás a gyakorlatban

       A fentiek gyakorlatba ültetése értelemszerűen azzal a céllal történik, hogy több organikus forgalmat érhess el az oldaladon. Ehhez fel kell használnod a talált kulcsszavakat, tartalmat kell rá generálnod. Enélkül ugyanis az egész értelmét veszti és feleslegesen dolgoztál. Ezzel kiegészítve a fent leírtakat, a teendők így néznek ki.

       SEO kulcsszókutatás a gyakorlatban

       Ötletelj. Találd meg a szolgáltatásodhoz/termékedhez kapcsolódó valamennyi kulcsszót az ötleteid alapján, a kulcsszótervezőket használva, majd finomhangolta az eredményeket. Eddig a kulcsszókutatás folyamatát követted.

       A gyakorlatban ezen a ponton érdemes csoportokba rendezned a kulcsszavakat. A csoportok alapján alakítsd ki a weboldalad szerkezetét és készítsd el a kapcsolódó tartalmakat.

       Amennyiben még csak most ismerkedsz a keresőoptimalizálással, akkor olvasd át a keresőoptimalizálás alapokat is.